dinsdag 15 mei 2018

Bezoek aan het Frietmuseum in Brugge!

Op dinsdag 15/05 brachten we met de Lijnbus een bezoek aan het Frietmuseum in Brugge. Dit deden we in het teken van ons nieuw W.O.-thema : "Frietjes!" We hadden in de klas al het aardappelverhaal verteld waarbij de kinderen een aantal vragen mochten beantwoorden per 2. 
De voorgevel is al een bezienswaardigheid op zich. Het gaat hier om een gebouw uit 1399. Er is boven de deur een prachtig halfreliĆ«f te zien waarbij een ridder een draak probeert te doden. Het is het oudste gebouw van Brugge waar vroeger ook de Saaihalle te vinden was. Hier werden de producten opgeslagen die uit Genua in Brugge aankwamen per schip. Wij bezochten met onze klas eerst het gelijkvloers en daarna de eerste verdieping. De kinderen mochten per 2 een vragenlijst beantwoorden die achteraf in de klas besproken werd. 
Zo ontdekten we dat de aardappel oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt in Peru. Deze werd dan door de Spaanse ontdekkingsreizigers tot in Europa vervoerd. 
Er bestaan veel verschillende soorten aardappelen, die telkens ook een andere bloem hebben aan de plant. 
Frietjes komen ook voor in strips van Nero en Suske en Wiske. 
In aardappelen zit er meest vitamine C.
Er waren ook kunstwerken te zien met frietjes.
Er is zelfs hoogwaardig bezoek in het Frietmuseum geweest, niemand minder dan koningin Mathilde!
De kinderen vonden het fijn om zelf even frituuruitbater te spelen, maar als klap op de vuurpeil was het smullen van frietjes met lekkere snacks en saus het hoogtepunt van de dag!