donderdag 27 september 2018

Naar het recyclagepark in Zedelgem!

Op donderdag, 27 september brachten we een bezoekje aan ons gemeentelijk recyclagepark. De weergoden waren ons alvast goedgezind. 
Dirk gaf ons een rondleiding en uitleg bij de diverse containers. Bij de ingang staat er een energiehuis met zonnepanelen en warmwaterpanelen.
De ladder van Lansink waarover we het in de klas hadden, werd hier ludiek voorgesteld.
Kinderen weten nu ook dat je niet alle lampen zomaar bij elkaar mag gooien. TL-lampen en spaarlampen mogen samen, de gloeilampen en spots moeten in een andere bak.
Niet alle glas mag in de glasbol. Kristallen glazen mogen er niet in en bokalen wel als je ze goed uitspoelt en het deksel eraf haalt.
Takjes worden in de hakselmachine tot hakselhout gemalen om in je tuin te gebruiken.
Insecten komen er ook aan hun trekken in het prachtige insectenhotel. 
Hoe compost ontstaat weten de kinderen nu ook. 
Asbest is heel gevaarlijk.
Wat er bij KGA mag, kunnen de kinderen ook opsommen. De betekenis van de pictogrammen komen nog aan bod in de klas.
Chris vertelde ons over het composteiland. Jerom de compostworm, samen met zijn vriendjes heeft er veel werk om van GFT compost te maken. Wat je wel en niet in het compostvat mag gooien, werd ook uit de doeken gedaan. De kinderen mochten daarna oefenen met rode en groene kaartjes om na te gaan of ze goed geluisterd hadden.
Toen mochten ze zelf de diertjes gaan zoeken. Met potjes, schepjes, vergrootglazen in de aanslag werden heel wat beestjes gevonden. Bedankt aan Dirk en Chris voor de leerrijke voormiddag!